04 de setembre 2012

LA GELEA REIAL


 La gelea és un producte meravellós de les abelles, una substància imprescindible en la seva organització reproductiva. Aquesta substància és elaborada a partir de les glàndules hipofaríngies i mandibulars del cap de l’abella, glàndules que només estan actives en les abelles més joves, les mainaderes, o sigui les responsables d’alimentar les larves.


Totes les larves, un cop eclosionen de l’ou, rebran durant els seus tres primers dies de vida gelea. A partir d’aquest moment, les abelles mainaderes practicaran una autèntica discriminació alimentària, oferint tant sols gelea a un conjunt de larves escollides com a planter de futures reines. La resta de larves continuaran el seu creixement però alimentades a partir d’una barreja de mel, pol·len i aigua.

Cal dir que no tota la gelea produïda en una colònia té la mateixa naturalesa química ni els mateixos destinataris. La gelea que prenen les larves més joves, és una gelea més aigualida, més rica en pol·len i mancada de substàncies que confereixen a l’autèntica gelea reial gran part de les seves particularitats fisiològiques. L’autèntica gelea reial, doncs, és un producte exclusiu de les larves escollides com a futures reines i que potencia el creixement i desenvolupament del cos de la larva reial, accelerant el seu cicle biològic, escurçant-lo dels 21 dies d’una obrera als 16 dies que dura la formació d’una reina.

L’alimentació amb gelea de les larves reials i de les futures reines un cop nascudes, els hi atorgarà una major longevitat, passant dels 3 mesos de vida mitja que té una obrera, als 4 o 5 anys que pot arribar a viure una reina en condicions naturals. Per altra banda, la gelea conferirà a les reines un aparell reproductor fèrtil, amb una ovaris que es comportaran com una autèntica màquina de pondre ous, amb pics de posta que poden arribar als 2000 ous diaris. Per contra, les obreres, que durant la seva infantesa larvària, va ser privades de la ingesta continuada de gelea, patiran una inhibició reproductiva que mantindrà els seus ovaris en un estadi latent i improductiu. 

Font: Manual del maneig de les abelles