25 de juny 2012

LA VESTIMENTA DE L'APICULTOR



El vestit, la careta i els guants són sens dubte els tres elements bàsics de protecció de l’apicultor. El vestit es caracteritzarà per ser de colors clars, amb pràctiques i àmplies butxaques que permetin emmagatzemar els estris de treball i el quadern per a les anotacions. Algunes persones, per la seva sensibilitat a la picada de les abelles, reforcen la seva protecció amb tot un seguit de vestimenta prèvia a base de pantalons, samarretes o jerseis. Si és el cas, caldrà ser conscient de la calor que es pot passar, i de la necessitat de garantir-se begudes hidratants, doncs la feina de l’apicultor pot arribar a ser molt feixuga.

En el mercat existeixen molts tipus de caretes diferents, però sens dubte les millors són aquelles que ens proporcionin dues coses: un bon camp visual i un hermetisme respecte de l’exterior. El treball de l’apicultor requereix visualitzar ous, larves, paràsits... estructures i cossos que són molt petits i que qualsevol interferència davant dels nostres ulls pot dificultar. Algunes caretes porten annexes una part de la vestimenta, i són les cremalleres les que garanteixen el seu bon tancament. Un cop fixades, la protecció és total, sobretot la regió del clatell, una de les més castigades per les abelles.

Una història completament diferent són els guants, doncs existeixen múltiples opinions al respecte. Des dels apicultors que prefereixen treballar sense guants, fins els que escullen guants excessivament gruixuts. El treball sense guants és molt gratificant, doncs el contacte directe amb les abelles fa més atractiva la nostra feina. De totes maneres, aquesta desprotecció no sempre és aconsellable, doncs les abelles poden canviar molt el seu llindar d’agressivitat en funció del tipus de maneig o les variacions meteorològiques. És per això que és recomanable disposar sempre de guants amb màniga per les ocasions que ho requereixin, però que ens limitin el mínim possible el nostre tacte i l’habilitat en el treball. Per altra banda, i pel que fa als peus, un calçat alt ens proporcionarà comoditat i alhora ens protegirà els turmells de les possibles picades. 

Font: Manual del maneig de les abelles