31 de març 2011

FITOSANITARIOS I LAS ABEJAS

Qué sería de nuestros cultivos, de nuestros frutales, de las flores de nuestros jardines y de los bosques si no fuera por esa colaboradora tan eficaz que es la abeja? Ella es la responsable del 80% de la labor de polinización que realizan los insectos. Sin ella, nuestros cultivos y frutales quedarían depauperados e incluso parte de la vegetación terminaría desapareciendo. Se trata por tanto de una colaboradora que trabaja para el agricultor sin coste económico alguno y que conviene cuidar.

30 de març 2011

LA SEXUALITAT DE LES PLANTES


Les plantes no van tenir sexe ni sexualitat, almenys per als botànics, fins a finals del segle XVII. Curiosament l’home sabia des d’antic que les collites es milloraven si la manipulació adequada de les estructures reproductives masculines i femenines propiciava la seua trobada. 

Així, en l’Antic Egipte, es conreaven amb preferència palmeres datileres femelles –les que produïen els dàtils– que eren oportunament masclejades, una operació que consistia a tallar les inflorescències masculines i batre-les sobre les flors femenines. En la mateixa època, però a Grècia i Turquia, es realitzava un altre procés d’aproximació productiva de sexes, en aquest cas a la figuera, el caprificament, consistent a col·locar enfilalls de cabrafigues, figues silvestres amb flors masculines, entre les branques de les figueres domèstiques, portadores solament de flors femenines.


29 de març 2011

TIPUS DE RUSCS O ARNES

Si el propòsit de l’explotació apícola és la producció, caldrà obligatòriament utilitzar ruscos amb quadres mòbils. Només és aconsellable utilitzar bucs o basos tradicionals, sense quadres mòbils, per una finalitat exclusiva de pol·linització de finques agrícoles o per a la captura i reproducció d’eixams. Per altra banda, els bucs o basos tradicionals són incompatibles amb la realització de la transhumància.

28 de març 2011

L’APICULTURA I LA POL•LINITZACIÓ DE CÍTRICS



En altres països les abelles són respectades i considerades com a protectores del medi ambient, per aquests provats beneficis abans esmentats. No obstant això, lamentablement a la Comunitat Valenciana, pionera en l’apicultura espanyola, en massa ocasions l’abella és tractada com una lladre de nèctar i pol·len, i els apicultors gairebé com a delinqüents, tal com veurem tot seguit.

26 de març 2011

25 de març 2011

PREHISTÒRIA

En Joanma ens parla d'una de les seves grans passions, l'Apistòria, o sigui l'estudi dels orígens de l'apicultura i l'art de recol·lectar la mel de les abelles. Val la pena respectar un patrimoni tan interessant. 

24 de març 2011

SOCIOBIOLOGIA

Sóc estudiant de Batxillerat a Gandesa, i el meu nom és Robert Màrquez. El meu professor de Biologia ens ha explicat el concepte de Sociobiologia i m'ha semblat molt interessant, i perfectament aplicable al món de les abelles. Per altra banda, ens ha parlat de la idea de Superorganisme aplicada a un formiguer i m'ha entusiasmat. Seria possible que algun dels vostres experts parlin d'aquest tema?

23 de març 2011

22 de març 2011

21 de març 2011

APICULTURA ECOLÒGICA AL PARC DE PEDRA TOSCA

El dissabte 9 d’abril de 2011 es durà a terme una jornada tècnica al municipi de Les Preses, a prop d’Olot, sobre les bases ecològiques per a l’apicultura, a càrrec del veterinari d’abelles Esteve Miràngels. La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament trucant al 972 69 32 32, doncs les places són limitades. 

20 de març 2011

LA FIRA DE LA MEL I L'OLI AL PERELLÓ

El mes d'abril al Perelló celebrem Firabril, la fira de la mel i l'oli. Aquesta és una fira que data del segle XVII i que tot i ser una fira emminentement agrícola en els seus orígens, en els darrers anys s'ha convertit en una de les fires multisectorials més importants de les Terres de l'Ebre on es promocionen els serveis, els comerços i productes típics del nostre municipi, convertint-se en el nucli de la promoció econòmica i cultural de la nostra població.

Per a més informació:  http://www.apicesteve.cat/fir_fir.html

19 de març 2011

LA APITOXINA, MEDICINA O VENENO

 Es muy conocido un antiguo y popular dicho que reza que aquello que no nos mata, nos fortalece. Quizás sirvió para que Teofrasto Paracelso, médico y alquimista Suizo (1493-1541)  dilucidara que dependiendo de su cantidad, cualquier sustancia pudiera ser sanadora o mortal: el láudano, la triaca, la mandrágora, el nepente, el kambó, el acido acetil salicílico, y hasta el agua.

18 de març 2011

17 de març 2011

16 de març 2011

JOSÉ QUILES HOYO

En José Quiles és un fotògraf especialitzat en les flora mediterrània. De fet si entreu en la seva web quedareu impressionats del seu àlbum. Val la pena fer-hi una ullada. Aquí us en mostrem una petita selecció. 

15 de març 2011

ÀCID OXÀLIC

L'àcid oxàlic és un producte que està augmentant el seu protagonisme en la lluita de molts països europeus contra Varroa destructor. L'aplicació d'aquest àcid és molt simple, tot utilitzant una solució ensucrada que facilita la seva disseminació per l'interior de l'arna.

14 de març 2011

12 de març 2011

EL BANYARRIQUER

Aquests insectes pertanyen a la família dels Coleòpters, o escarabats com són popularment coneguts, i es diferencien d'altres famílies per tenir el primer parell d’ales (anomenades èlitres) fortament quitinitzades, (o endurides per fer-ho menys tècnic), i que serveixen per tapar o protegir el segon parell, que és el que fan servir per volar.  

11 de març 2011

09 de març 2011

08 de març 2011

07 de març 2011

LES ABELLES COM A INDICADORES DE PESTICIDES

biosfera.cat

Continuem aprofundint en el tema dels bioindicadors. En aquest article vull fer incidència a les abelles mel·líferes com a indicadores directes de contaminants. Aquest terme fa referència als efectes directes causats a les abelles com poden ser una mortalitat més elevada que en condicions “normals”, canvis en el seu comportament o malalties.

06 de març 2011

05 de març 2011

EL LLIBRE DE LES ABELLES


Aquest és un llibre pels amants de la història de l'apicultura. El seu autor, en Manuel Ollé Albiol ha recollit amb paciència l'opinió de moltes persones que han viscut del noble art de tenir cura de les abelles.

Autor: Manuel Ollé Albiol.

ISBN: 84-7826-779-4.
Primera edició: desembre 1996
Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

Biblioteca Apicesteve.cat

04 de març 2011

03 de març 2011

02 de març 2011

ANTONI CARULLA JOLIU

L’apicultor savi d’avui és l’Antoni Carulla Joliu, un amant de la natura i un excursionista autèntic tot i els seus quasi noranta anys. L’Antoni va néixer a l’Horta de Sant Joan, i tota la vida la passada en contacte amb la terra, com a pagès i apicultor.

01 de març 2011

L'HORT DE LA SÍNIA


L’ hort de la Sínia és el nom de la finca situada a les hortes de Tamarit, on conreem verdures , hortalises , plantes aromàtiques .... Amb nosaltres aprendràs l'ofici de pagès i tindràs cura dels nostres animals, on destaquen les abelles. Estem situats a tocar de l’espai natural de la desembocadura del riu Gaià (Baix Gaià , Camp de Tarragona)

 https://www.hortdelasinia.com/