28 de febrer 2011

LOCALITZACIÓ I DIMENSIÓ DELS ABELLARS ECOLÒGICS

Una de les opcions que garanteix una màxima qualitat dels productes apícoles és la de produir seguint les normes de la producció agrària ecològica (PAE). La producció apícola ecològica és quasi inexistent ara per ara a Catalunya. En Manel Simón ens explicarà en diferents articles els secrets d'aquesta producció.

26 de febrer 2011

25 de febrer 2011

LIMPIEZA DE LOS PANALES

Una vez que se ha extraído la miel de los panales es costumbre dárselos a las abejas para que los limpien y reparen antes de almacenarlos. La mayoría de los apicultores lo hacen colocando los cuadros en las alzas y haciendo una pila a una distancia prudencial del colmenar.

24 de febrer 2011

23 de febrer 2011

VESPA VELUTINA, LA VESPA ASIÀTICA UNA AMENAÇA PER LES ABELLES

Des de fa pocs anys ençà de forma peròdica van sortint informacions a la premsa i notícies del sector apícola sobre una nova amenaça: la vespa asiàtica (Vespa velutina). Fins ara se sap que s’ha estès pel sud-oest de França, on va arribar l’any 2004 en un vaixell de mercaderies xinès. Sembla ser que algunes vespes mare en període d’hivernació haurien arribat amb diversos materials de jardineria.

22 de febrer 2011

L'ARNA WARRÉ

La problemàtica actual a la que s’enfronta el món apícola, tant pel que respecta al retrocés de les poblacions com pel que fa a la qualitat dels productes obtinguts, han fet que un sector s’arribi a replantejar la idoneïtat de la gestió actual. 

21 de febrer 2011

GUIA DE PRÀCTIQUES CORRECTES D´HIGIENE PER AL SECTOR APÍCOLA

Actualment la societat demanda cada cop més productes alimentosos de qualitat, és a dir, productes bons, saludables i segurs; el fet de poder garantir la seva seguretat alimentària davant el consumidor final constitueix el principal factor de confiança a l’hora d’escollir determinats aliments o marques comercials.
 

20 de febrer 2011

UNA ABELLA MAREJADA

Són tants el maldecaps de les abelles... que si la Varroa, la Nosema, les Subvencions, els Transgènics, els Abellerols, la Pol·linització... i ara fins i tot la Vespa... que no és estrany que estiguin ben marejades.  

19 de febrer 2011

18 de febrer 2011

17 de febrer 2011

16 de febrer 2011

AETHINA TUMIDA

En Joaquim Soler ens obsequia amb un dels seus altres articles, tot parlant d'un altre insecte que a la vegada és també un enemic de les abelles. Llegiu i gaudiu de la claredat de les seves paraules

15 de febrer 2011

LA MIEL CON POLEN DE MAÍZ TRANSGÉNICO REQUIERE AUTORIZACIÓN PARA VENDERSE


El abogado general del Tribunal de Justicia de la Unión Europea (TUE), Yves Bot, ha dictaminado que la miel que contiene polen derivado de maíz transgénico requiere una autorización para poder comercializarse en territorio comunitario por tratarse de un alimento producido a partir de un organismo genéticamente modificado.

14 de febrer 2011

13 de febrer 2011

12 de febrer 2011

11 de febrer 2011

FRANCESC GRAELLS

En Francesc Graells Sallarés és la viva imatge de la modèstia, una persona acostumada a treballar i un assistent incansable dels cursos apícoles. És també l’impulsor i coordinador del concurs de fotografia de l’ASAB.

10 de febrer 2011

09 de febrer 2011

PINTURES RUPESTRES

Dins de l’exposició UN RAIG DE MEL, de la qual ja us vam parlar dies enrera i que podeu trobar a la secció de Divulgació, es poden veure reproduccions de calcs de les pintures rupestres localitzades pel Dr. Vilaseca.

08 de febrer 2011

MANUAL DEL MANEIG DE LES ABELLES


En Josep Noguer, criador professional de reines, i l'Esteve Miràngels, veterinari d'abelles, ens obsequien amb el Manual del Maneig de les Abelles, el cinquè llibre de la col·lecció Manuals de les Abelles.
   
En aquest manual, els seus autors pretenen donar una informació planera per a totes aquelles persones que es vulguin iniciar en el noble art de cuidar les abelles. És per tant, un manual d'iniciació, amb consells per preparar el material apícola, les arnes, la tècnica de manipulació i la profilaxis sanitària. Finalment el llibre ens fa una pinzellada dels principals productes de les abelles (mel, pol·len, gelea, cera, própoli i verí).

Cal destacar que el llibre és a tot color, amb boniques fotos aportades per multitud de col·laboradors diferents. El manual ha estat possible gràcies al finançament del DAR, l'Obra Social de la Caixa i les diferents associacions d'apicultors de Catalunya i Andorra.

Biblioteca Apicesteve.cat

07 de febrer 2011

BIOINDICADORS COM A DETECTORS DE LA CONTAMINACIÓ AMBIENTAL

 phys.org

Molts insectes són coneguts per a la seva importància com a bioindicadors. La Núria Verdeny, la nostra especialista en ecologia, ens presenta el primer d'un conjunt d'articles on ens parlarà de la utilitat de la nostra abella com a bioindicador.

06 de febrer 2011

05 de febrer 2011

04 de febrer 2011

03 de febrer 2011

02 de febrer 2011

L'EIXAM

L´Eixam  és la revista dels apicultors de Catalunya associats a les diferents organitzacions apícoles:
·        Apicultors Gironins Associats
·        Apicultors Lleidatans
·        Associació d´Apicultors de Barcelona
·        Associació Catalana d´apicultors
·        Apícola Tarragonina S.C.C.L.

01 de febrer 2011