Una de les opcions que garanteix una màxima qualitat dels productes apícoles és la de produir seguint les normes de la producció agrària ecològica (PAE). La producció apícola ecològica és quasi inexistent ara per ara a Catalunya. En Manel Simón ens explicarà en diferents articles els secrets d'aquesta producció.
28 de febrer 2011
26 de febrer 2011
GALLERIOSI
25 de febrer 2011
LIMPIEZA DE LOS PANALES
Una vez que se ha extraído la miel de los panales es costumbre dárselos a las abejas para que los limpien y reparen antes de almacenarlos. La mayoría de los apicultores lo hacen colocando los cuadros en las alzas y haciendo una pila a una distancia prudencial del colmenar.
24 de febrer 2011
CENTRO APÍCOLA MARCHAMALO
Estimados apicultores, nuevamente contactamos con ustedes para solicitar su participación en un proyecto de investigación (INIA, Recursos y Tecnologías Agroalimentarias y JCCM).
23 de febrer 2011
VESPA VELUTINA, LA VESPA ASIÀTICA UNA AMENAÇA PER LES ABELLES
Des de fa pocs anys ençà de forma peròdica van sortint informacions a la premsa i notícies del sector apícola sobre una nova amenaça: la vespa asiàtica (Vespa velutina). Fins ara se sap que s’ha estès pel sud-oest de França, on va arribar l’any 2004 en un vaixell de mercaderies xinès. Sembla ser que algunes vespes mare en període d’hivernació haurien arribat amb diversos materials de jardineria.
22 de febrer 2011
L'ARNA WARRÉ
La problemàtica actual a la que s’enfronta el món apícola, tant pel que respecta al retrocés de les poblacions com pel que fa a la qualitat dels productes obtinguts, han fet que un sector s’arribi a replantejar la idoneïtat de la gestió actual.
21 de febrer 2011
GUIA DE PRÀCTIQUES CORRECTES D´HIGIENE PER AL SECTOR APÍCOLA
Actualment la societat demanda cada cop més productes alimentosos de qualitat, és a dir, productes bons, saludables i segurs; el fet de poder garantir la seva seguretat alimentària davant el consumidor final constitueix el principal factor de confiança a l’hora d’escollir determinats aliments o marques comercials.
20 de febrer 2011
UNA ABELLA MAREJADA
Són tants el maldecaps de les abelles... que si la Varroa, la Nosema, les Subvencions, els Transgènics, els Abellerols, la Pol·linització... i ara fins i tot la Vespa... que no és estrany que estiguin ben marejades.
19 de febrer 2011
AMETLLER - Prunus dulcis
Avui us presentem una nova col·laboradora, la Cristina Pera, que mes rera mes ens obsequiarà amb una fitxa botànica de les diferents espècies mel·líferes de casa nostra. Benvinguda i gràcies.
ELS APICULTORS DEL PERELLÓ, EN ALERTA PER UNA VESPA QUE ES MENJA LES ABELLES
L’important sector apícola del Perelló està en alerta per una espècie invasora que podria afectar la producció de mel al territori en un futur no molt llunyà.
18 de febrer 2011
AJUTS PER INCENTIVAR LA RECERCA ECOLÒGICA
RESOLUCIÓ ECO/341/2011, de 2 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores i s'obre la convocatòria d'ajuts per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica. (Pàg. 8865)
17 de febrer 2011
PELIGRO! LA AVISPA ASIÁTICA YA ESTÀ AQUÍ
La avispa 'asesina' asiática pone en alerta a los apicultores catalanes y ya preparan trampas para hacer frente al insecto que devora abejas y destruye colmenas. La Vanguardia 17/02/2011
16 de febrer 2011
AETHINA TUMIDA
En Joaquim Soler ens obsequia amb un dels seus altres articles, tot parlant d'un altre insecte que a la vegada és també un enemic de les abelles. Llegiu i gaudiu de la claredat de les seves paraules
15 de febrer 2011
LA MIEL CON POLEN DE MAÍZ TRANSGÉNICO REQUIERE AUTORIZACIÓN PARA VENDERSE
El abogado general del Tribunal de Justicia de la Unión Europea (TUE), Yves Bot, ha dictaminado que la miel que contiene polen derivado de maíz transgénico requiere una autorización para poder comercializarse en territorio comunitario por tratarse de un alimento producido a partir de un organismo genéticamente modificado.
14 de febrer 2011
LA CASA MUSEU DE LA MEL A ALCOVER
13 de febrer 2011
EL MAL NEGRE
Aquesta malaltia és propocada pel Virus de la Paràlisi Crònica (CPV), una alteració que destaca per la seva simptomatologia nerviosa i pel seu difícil diagnòstic i tractament.
12 de febrer 2011
FARINETES DE FAJOL AMB MEL
Aprofitant que aquest diumenge 13 de febrer es fa la Fira del Fajol a Batet de la Serra, aprop d'Olot, us volem recomanar un plat típic de postres de les contrades garrotxines.
Tens tota la recepta a: http://www.apicesteve.cat/gas_pos.html
11 de febrer 2011
FRANCESC GRAELLS
En Francesc Graells Sallarés és la viva imatge de la modèstia, una persona acostumada a treballar i un assistent incansable dels cursos apícoles. És també l’impulsor i coordinador del concurs de fotografia de l’ASAB.
10 de febrer 2011
TRATAMIENTO DE LA ESCLEROSIS MÚLTIPLE CON APITERAPIA
Raúl Herrera és el nostre especialista en temes d'apiteràpia. Al llarg dels propers mesos ens donarà una visió àmplia de les utilitats d'una controvertida tècnica mèdica: l'ús del verí de les abelles per guarir malalties.
09 de febrer 2011
PINTURES RUPESTRES
Dins de l’exposició UN RAIG DE MEL, de la qual ja us vam parlar dies enrera i que podeu trobar a la secció de Divulgació, es poden veure reproduccions de calcs de les pintures rupestres localitzades pel Dr. Vilaseca.
08 de febrer 2011
MANUAL DEL MANEIG DE LES ABELLES
En Josep Noguer, criador professional de reines, i l'Esteve Miràngels, veterinari d'abelles, ens obsequien amb el Manual del Maneig de les Abelles, el cinquè llibre de la col·lecció Manuals de les Abelles.
En aquest manual, els seus autors pretenen donar una informació planera per a totes aquelles persones que es vulguin iniciar en el noble art de cuidar les abelles. És per tant, un manual d'iniciació, amb consells per preparar el material apícola, les arnes, la tècnica de manipulació i la profilaxis sanitària. Finalment el llibre ens fa una pinzellada dels principals productes de les abelles (mel, pol·len, gelea, cera, própoli i verí).
Cal destacar que el llibre és a tot color, amb boniques fotos aportades per multitud de col·laboradors diferents. El manual ha estat possible gràcies al finançament del DAR, l'Obra Social de la Caixa i les diferents associacions d'apicultors de Catalunya i Andorra.
Biblioteca Apicesteve.cat
07 de febrer 2011
BIOINDICADORS COM A DETECTORS DE LA CONTAMINACIÓ AMBIENTAL
phys.org
Molts insectes són coneguts per a la seva importància com a bioindicadors. La Núria Verdeny, la nostra especialista en ecologia, ens presenta el primer d'un conjunt d'articles on ens parlarà de la utilitat de la nostra abella com a bioindicador.
06 de febrer 2011
UNA OBRERA RESIGNADA
Les abelles ja no poden més, doncs el maltractament ambiental al que les estem sotmeten està acabant amb la seva existència... Fins quan?
Autor: Redacció d'Ecolluita
05 de febrer 2011
L'ABELLEROL I LES ABELLES?
Hola, em dic Josep Maria i sóc de Balaguer i m'agradaria conèixer millor el conflicte entre abelles i abellerols. El meu avi és apicultor i sempre dius pestes d'aquest ocell, però jo crec que exagera. Em podeu ajudar?
04 de febrer 2011
BACALLÀ A LA MEL
A les portes del Montsec, el Restaurant del Monestir de les Avellanes us ofereix un ventall de possibilitats per gaudir d'una jornada gastronòmica, en un meravellós entorn natural i en un marc històric i monàstic únic.
Tens tota la recepta a: http://www.apicesteve.cat/gas_ent.html
Tens tota la recepta a: http://www.apicesteve.cat/gas_ent.html
03 de febrer 2011
CURS D'APICULTURA ECOLÒGICA 2011
En Jaume Cambra, doctor i professor de Botànica de la Universitat de Barcelona, és el coordinador d'aquest curs d'apicultura ecològica que arriba ja a la seva 5a edició.
02 de febrer 2011
01 de febrer 2011
MIEL
Película turca ganadora del Oso de Oro del festival de Berlín. Está dirigida por Semih Kaplanoglu y protagonizada por Erdal Besikcioglu, Tulin Ozen y Bora Alt
Subscriure's a:
Missatges (Atom)