31 de gener 2011

ANTONIO BARÓN GIMÉNEZ

El nostre apicultor savi és l’Antonio Barón Giménez, una persona afable que va néixer l’any 1928 a Mont-roig del Camp, tot i que la major part de la seva vida l’ha passat a Tremp. L’Antonio quan parla d’abelles, la seva veu delata la gran passió que té per aquest món.

30 de gener 2011

L'ARMADURA DELS INSECTES

Les abelles, tal com passa amb la resta d’insectes, presenten una distribució corporal molt característica, amb un cap, un tòrax i un abdomen. L’estudi d’aquestes particularitats - el propi nom “insecte” significa els éssers tallats - permet als entomòlegs la feixuga feina de la classificació dels insectes. 


29 de gener 2011

QUE FÀCIL ÉS FER MEL!

Divertida aquarel·la del treball d'una abella. El seu autor fou Ramon Reig i Corominas (Manila, 1903 - Figueres, 2 de desembre de 1963) i fou un reconegut pintor, catedràtic i arquitecte català.


Ramon Reig va ser professor de dibuix a l´Institut d'Educació Secundària de Burgos i a Figueres, on va tenir d'alumne, entre altres a Salvador Dalí. Fou una persona polifacètica, ja que, a més de pintor, era catedràtic, arquitecte, acadèmic de diverses corporacions, escriptor i gran amant de la música. La seva fama és com a pintor especialitzat en aquarel·les de paissatge. Va ser un dels responsables de la creació del Museu de l'Empordà.

Autor: Redacció d'Ecolluita

28 de gener 2011

UN RAIG DE MEL

EMPAR PONT ALBERT, regidora cap d’Àrea de Cultura de l’Ajuntament i presidenta de l’Institut Municipal de Museus de Reus, i JOSEP ANTON BURGASÉ RABINAD, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, es complauen a convidar-vos a la inauguració de l’exposició UN RAIG DE MEL


27 de gener 2011

26 de gener 2011

INSECTES, UN MODEL GUANYADOR

Els insectes són els animals més abundants del planeta i els més diferents respecte a la resta, fruit de les seves adaptacions evolutives. Més del 80% dels animals són insectes, amb fòssils datats amb més de 350 milions d’anys d’antiguitat, tot i que no fou fins fa uns 250 milions d’anys que aquests organismes van escampar-se per tota la Terra.

25 de gener 2011

GUÍA PARA EL DIAGNÓSTICO EN EL COLMENAR

 

Guía de camp per al diagnòstic de les malalties de les abelles. És un material molt didàctic i fàcil de fer servir, molt recomanable per dur-lo sempre en les nostres visites als abellars. Aquesta guia ha estat escrita pels investigadors del Centro Andaluz de Apicultura Ecológica (CCPAE).

Biblioteca Apicesteve.cat

24 de gener 2011

23 de gener 2011

CAL GORT


Escapa't! Vine a un lloc genuí, prou lluny per deixar enrere la rutina però molt a prop de la natura i els amics. A les cases de colònies, t'hi esperen espais privilegiats per compartir i conviure. Per a estades amb la família, l'escola, l'esplai o la colla, confia en les instal·lacions de l'ACCAC i viu les colònies.

22 de gener 2011

21 de gener 2011

20 de gener 2011

ABELLES I ÓSSOS


Les abelles formes part del seguit d’interaccions “consumidor-recurs” que venen determinades per les relacions alimentàries que es donen entre aquests insectes i altres éssers vius que formen part de l’ecosistema. Dins la cadena alimentària, les abelles es troben en un primer esglaó, trobant-se per sota les plantes de les quals treuen l’aliment per viure i, just per sobre, en un segon esglaó, els seus depredadors.


19 de gener 2011

LA MICOSI


El fong responsable de la micosi és Ascosphaera apis, que arriba a l’interior de la larva a través de la mel contaminada amb espores. Les espores germinen i s’inicia el creixement del fong en la part final de l’intestí de la larva, fet que provoca la seva mort. A continuació el fong continua creixent ocupant les 2/3 parts del cos de la larva, sense afectar el cap.

 

18 de gener 2011

17 de gener 2011

15 de gener 2011

LES ABELLES, LES GRANS DESCONEGUDES


L’Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d’Andorra es proposa recuperar i promoure l’apicultura, que abans era present en gairebé totes les explotacions del país. És per això que es desenvolupa un pla de formació que pretén proporcionar els coneixements necessaris per assolir una producció apícola de qualitat, moderna i amb el màxim respecte a la biologia i la dinàmica natural de les abelles.


14 de gener 2011

EL TREBALL DE LES OBRERES


En un dia una abella pot volar 20 km i pol·linitzar unes 10.000 flors. Les obreres han de visitar 2 milions de flors per fabricar encara no mig quilo de mel. Quin esforç i quina constància!!

Autor: Redacció d'Ecolluita

13 de gener 2011

ESCUCHAS EL ZUMBIDO?...


Las abejas están desapareciendo a lo largo y ancho del mundo, poniendo en serio peligro a nuestra cadena alimentaria. Los científicos le echan la culpa a los pesticidas y 4 países ya han comenzado a prohibirlos. Si logramos que los EE.UU y la UE se unan a la prohibición, otros gobiernos harán lo mismo, y podremos así salvar a las abejas de su extinción.

12 de gener 2011

LORENZO LORRAINE LANGSTROTH

Lorenzo Lorraine Langstroth(1810‐1995), va ser un apicultor, sacerdot i educador, considerat el "Pare de la Apicultura d'Amèrica. “Graduat en Yaleen 1831, va treballar allí fins el 1835. Va ser el pastor de diverses esglésies de Congregacions a Massachusetts (1848). 

Des de 1858 va viure Oxford, Ohio, en la seva residència, i va dedicar el seu temps a l'apicultura . En el seu taller, Langstroth va construir ruscos experimentals i va utilitzar les prop de 5 hectàrees que disposava de jardí per instal∙lar els seu abellar, a fi d’estudiar el comportament de les seves abelles en les diverses plantes mel∙líferesde l’entorn immediat.

10 de gener 2011

09 de gener 2011

08 de gener 2011

PERE FONT

En Pere Font és un fotògraf que ha traspassat l'etiqueta d'aficionat, una persona que viu el món de la fotografia amb una immensa passió. Sempre que he tingut la possibilitat de parlar amb ell, em fixo en la brillantor dels seus ulls i sobretot en la il·lusió que m'explica cadascuna de les seves fotografies, com si d'una fita complicada i meravellosa es tractés. 

07 de gener 2011

06 de gener 2011

05 de gener 2011

LA CAMBRA REIAL


Interessant imatge sobre la ubicació d'una reialera damunt de la zona de cria, en la transcissió tranquil·la del relleu de la reina en una arna. Procedència del llibre fantàstic i màgic de les abelles.

Autor: el llibre fantàstic i màgic de les abelles

04 de gener 2011

03 de gener 2011

LA POL·LINITZACIÓ ENTOMÒFILA


El Biòleg i veterinari Enrique Simó porta molts anys com a tècnic del sector apícola al País Valencià i en el sindicat d'Unió de Llauradors i Ramaders-COAG. En el següent article ens parla de la relació idíl·lica entre les flors i abelles.

02 de gener 2011

APICULTURA SUSTENTABLE

Nelson Rolandi és un apicultor argentí que ha evolucionat des de l'apicultura intensiva a una apicultura més respectuosa amb el medi ambient i amb el benestar de les abelles. En Nelson ens parla de la necessitat de retornar al inicis d'aquesta meravellosa professió.
 

01 de gener 2011

DETECTAN POR PRIMERA VEZ EN ESPAÑA UNA AVISPA ASIÁTICA QUE DEVORA ABEJAS

San Sebastián (Efe).- Expertos del Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Agrario, Neiker-Tecnalia, han detectado por primera vez en España la presencia de una avispa asiática que devora a las abejas melíferas, diezma sus colonias y supone una "importante" amenaza para los apicultores europeos. La Vanguardia 22/11/2010