19 de maig 2011

ARQUITECTURA POPULAR

La toponímia sobre les abelles i la relació de l’home amb elles també és força interessant en aquesta zona, així tenim alguns topònims com: Riudabella, (Vimbodí), la Cova de la Mel (Montral), l’Ermita de l’Abellera (Prades), la Roca de les Bresques (Farena), la Roca de la Mel (Vimbodí), la Font de l’Abellar (Solivella), el Coll de l’Avellà (Vilanova de Prades) ...  

Si ampliem una mica la zona geogràfica també trobarem altres topònims molt interessants especialment en noms de poblacions com ara Arnes, l’escut del qual porta dues arnes, també el topònim de la població de Pira (del llatí apira, lloc d’arnes) està relacionat amb les abelles, d’altres indrets com el Perelló, anomenat el poble de la mel, tenen molta relació amb el món de l’apicultura.


Per totes aquestes contrades, les antigues generacions també ens deixen el seu testimoniatge d’una arquitectura popular relaciona amb l’home i les abelles, així tenim el testimoni d’aquestes construccions en algunes coves, baumes o llocs habilitats per la col·locació de l’arna anomenats arneres en les parets d’alguns masos o en alguns marges de pedra seca.


També podem trobar els corrals d’abelles, amb una porta d’entrada i la majoria sense teulada. En els corrals era on s’instal·laven les arnes, i l’apicultor entrava per la porta i les abelles sortien per damunt de la paret.


Aquests corrals oberts disposaven de pues sobre les parets, més que res perquè els lladres no hi entressin. Altres corrals eren totalment tancats, i a dins es trobaven els seguers, una espècie d’armaris tancats instal·lats dins les parets dels masos o corrals amb una piquera exterior al mur que servia d’accés per a les abelles.

Autor: Joan Maria Llorens - Apicultor i historiador