09 de febrer 2011

PINTURES RUPESTRES

Dins de l’exposició UN RAIG DE MEL, de la qual ja us vam parlar dies enrera i que podeu trobar a la secció de Divulgació, es poden veure reproduccions de calcs de les pintures rupestres localitzades pel Dr. Vilaseca.

Aquest document gràfic té una importància capdal en la història de l’apicultura del nostre país, doncs és probablement les pintures més antigues que s’han trobat més antic a Catalunya pel que fa a la relació entre l'home i les abelles.

Les dues troballes es van produir a la província de Tarragona, en l'Abric del Mas del Ramon Bessó (terme de Monblanc) i a la província de Castelló, a prop de la Sènia (terme de Benifessà), les dues amb signes cruciformes que representen abelles.

Foto: el Dr. Vilaseca amb el prehistoriador Von Eickstedt, any 1954, de l’Institut Municipal de Reus.

Les primeres pintures foren incloses en el llibre anomenat “El nuevo hallazgo en el barranco de Llort – Montblanc”, en l’arxiu Español de Arqueologia (Nº 81, 1950,  p. 371-383).


Més tard, el Dr. Vilaseca va publicar el llibre “Les pintures rupestres de la Cueva del Polvorín - la Puebla de Benifazá” l’any 1947, amb la col·laboració de la Comisaria General de Excavaciones Arqueológicas (Madrid).

Autor: Joan Maria Llorens