19 de febrer 2011

ELS APICULTORS DEL PERELLÓ, EN ALERTA PER UNA VESPA QUE ES MENJA LES ABELLES

L’important sector apícola del Perelló està en alerta per una espècie invasora que podria  afectar la producció de mel al territori en un futur no molt llunyà.


La vespa asiàtica   (Vespa velutina) és coneguda també com a assassina perquè es menja les abelles autòctones i destrueix els ruscs. Va arribar a França fa set anys procedent de la Xina i s’ha anat expandint per tot el país fins arribar a la frontera amb Catalunya. Es té constància que l’espècie ha travessat ja els Pirineus pel País Basc, on els productors van detectar alguns focus de població aïllats el passat mes de novembre. Els temors són ara que l’espècie pugui expandir-se ràpidament amb l’arribada de la primavera. «Fa temps que tenim constància que aquesta amenaça s’apropa. Creiem que es qüestió de temps que acabi instal·lant-se i haurem d’aprendre a conviure-hi, com fem amb la resta de problemes que afecten el sector», explica Sisco Brull, apicultor del Perelló.


El Ministeri del Medi Ambient treballa en un protocol d’actuació per tal de fer front a aquesta nova espècia invasora, mentre el tema també ha estat abordat  per les associacions catalanes de productors i la Generalitat.  A Girona valoren la possibilitat d’instal·lar unes caixes trampa per tal d’atrapar els exemplar d’aquest insecte de gran mida (mesura tres centímetres, el triple que una abella, mentre que la reina pot arribar als cinc).

«Hem analitzat la situació amb la Generalitat i resulta impossible establir qualsevol control  per evitar que arribin aquí de forma natural», explica el president de la Cooperativa Apícola Tarragonina (amb seu també al Perelló), Lluís Casanova. La incògnita és saber com pot adaptar-se l’espècie al nostre clima, molt més favorable a les seves condicions que el de l’est de França o els Pirineus. 

Per a Brull, «cal estar atents per reaccionar ràpidament quan es trobin, i destruir els nius com ja s’encarreguen de fer els bombers a França». I és que la detecció d’aquesta espècie resulta força fàcil, ja que instal·la grans nius als arbres, de fins a mig metre de diàmetre.

Aquesta vespa és poc agressiva envers les persones, però resulta letal per a les abelles. Entra a les caixes de les abelles i se les menja. A més, les que no moren si que tenen por de la seva presència i no surten del rusc, de manera que no realitzen la seva tasca i es paralitza la producció de mel. «En general hi ha preocupació pels efectes que pot tenir aquesta nova espècie, però no alarma», afirma Casanova.

A punt per una nova campanya

La Cooperativa Apícola Tarragonina agrupa 217 productors de mel de les comarques de Tarragona i l’Ebre, concentrades en bona mesura a la comarca del Baix Ebre i especialment al Perelló. En total, disposa d’unes 27.000 arnes, que en aquesta època es troben al territori  perquè les abelles puguin elaborar la primera mel. Posteriorment, i a mesura que avança la calor i les floracions, la seva activitat es desplaça cap als Pirineus, on temen que poden entrar en contacte per primera vegada amb la vespa asiàtica.

«Si el temps acompanya, en unes setmanes podríem disposar de la primera mel, corresponent a milflors. Després serà el torn del romaní primerenc», explica Casanova. Cada any els apicultors donen a conèixer la seva producció en el certamen Firabril del Perelló.

Autor: M. Millán - Diari de Tarragona