10 de gener 2011

MEL BIODINÀMICA?

En una botiga de productes naturals he vist una mel etiquetada com a biodinàmica; què vol dir aquest terme? Això implica que és ecològica? (Arnau Sirvent de Figueres)

L'apicultura biodinàmica és una filosofia  que permet entendre les influències còsmiques que afecten a tots els ser vius del planeta, com les abelles, les plantes i els arbres, juntament amb les condicions ambientals del clima.

Els que utilitzem aquests coneixements hem de tenir en compte cada dia de l' any per fer diferents actuacions amb les abelles.

Podem activar el desenvolupament de la cria, actuant en els "dies d'Arrel" .També tenim prohibit extreure mel o centrifugar-la en els “dies d'Aigua” perquè les condicions ambientals no son propicies.

S'utilitzen infusions de plantes i arbres per fortificar i ajudar a les abelles a mantenir unes condicions saludables, podria dir que s'aconsegueix una  mel de la màxima qualitat , maduresa i propietats medicinals.

Quan ens fem preguntes o ens plantegem problemes, no sempre  busquem respostes realistes o lògiques, si no que és l'àmbit espiritual el que ens dóna la resposta adequada.

Això té la agradable conseqüència de ser més oberts i generosos amb els nostres pensaments, i també  a l'hora de trobar solucions que no   podem solucionar de forma raonable.

D'aquesta manera s'obtenen resultats sorprenents i magnífics.

Autor: Jordi Guasch, apicultor biodinàmic - MELS CAN LARI

  • EL TERME BIODINÀMIC ES POT APLICAR AL MÓN DE LES MELS?
*** Els nostre equip de redactors s'ha posat en contacte amb el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.

El CCPAE és una corporació de dret públic amb personalitat jurídica pròpia. Aquest òrgan està tutelat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya i és l’autoritat de control de Catalunya i la seva funció és auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics de casa nostra. El Consell figura al llistat d'autoritats públiques i organismes de control que anualment publica la Unió Europea.


Autora: Núria Vallès del CCPAE respon:

Hola Arnau,

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) som l’organisme que fem el control i la certificació del productes ecològics. Aquest control és base amb un Reglament europeu (CE) 834/2007 . Aquest Reglament estableix les normes de producció que han de complir tant els productors vegetals, productors ramaders, empreses elaboradores i distribuïdors que vulguin comercialitzar producte ecològic. Aquest reglament també estableix que només les empreses que compleixen aquest reglament poden utilitzar les denominacions protegides ecològic, biològic i orgànic. També estableix quins són els requisits que han de figura a l’etiqueta d’un producte ecològic/biològic/orgànic, que són:

1.      Ha de figurar el logotip del CCPAE
2.      Ha de figurar el logotip europeu de producció ecològica (eurofulla)
3.      Ha de figurar el codi de l’organisme de control. Si és del CCPAE és ES-ECO-019-CT
4.      Sota d’aquest codi ha de figurar la frase “Agricultura UE” o “Agricultura no UE” en funció de l’origen de els matèries primeres

El que hem comentes és que a l’etiqueta posa agricultura biodinàmica. T’informo que no és el mateix biodinàmic que ecològic. L’agricultura biodinàmica té unes altres normes. El què si que ser és que un dels requisits per fer agricultura biodinàmica és que facis agricultura ecològica i estiguis certificat pel CCPAE.
El CCPAE a part de fer el control del producte ecològic també vetlla per la competència deslleial. Pel que hem comentes en el e-mail aquest pot de mel no té està certificat per nosaltres i no compleix la norma. T’agrairia que hem fessis arribar l’etiqueta d’aquest producte i nosaltres tramitarem la corresponen denúncia.

Si necessites algun altre aclariment restem a la teva disposició.

Atentament,

Autora: Núria Vallès - Tècnic de Certificació de l'Àrea de Certificació del CCPAE

L'Arnau Sirvent de Figueres molt amablement ens ha fet arribar una imatge on es pot veure l'etiqueta d'aquesta suposada mel ecològica. En el cantell superior esquerre de l'etiqueta podeu llegir "APICULTURA BIODINÀMICA" terme que no és acceptat pel CCPAE


Des de la nostra redacció hem intentat posar-nos en contacte novament amb l'apicultor Jordi Guasch però no ens contesta els correus. Nosaltres insistirem, ja que ens agradaria conèixer altre cop la seva opinió

Autor: Redacció d'Ecolluita

6 comments:

Anònim ha dit...

Hola,

m'agradaria insistir amb la meva pregunta, doncs aquest apicultor no repon al que jo demanava sobre si la mel és ecològica o no, o sigui si utilitza tractaments químics per guarir les seves malalties (Arnau)

Jordi ha dit...

Retirada de crías, tratamiento con calor, enjambrazón artificial, infusión de hierbas, ácido fórmico, ácido láctico, ácido oxálico, Bacillus thuringiensis no transgénico, carbonato sódico para desinfectar las “Crías Americanas Contaminadas”, azúcar de producción ecológica, aceites esenciales, cenizas

Anònim ha dit...

Hola Arnau,

aquesta mel anomenada MELS DE CAN LARI, jo n'he comprat al mercat i va etiquetada com a mel biodinàmica però en cap moment porta cap segell del CCPAE, per tant no és ecològica.
Alguns productors utilitzent el nom biodinàmic per confondre els consumidors
Alfred Comí (Arbúcies)

Rosa ha dit...

Arnau,
no en sé, però he trobat que: "La biodinàmica és una forma d’agricultura que es desenvolupà a principis del segle XX a Alemanya i que actualment es troba estesa per tot el Món. El seu creador, Rudolf Steiner, va integrar la seva pròpia visió amb els coneixements de les tradicions esotèriques d’orient i d’occident i els va aplicar a la seva utilització en la medicina, l’agricultura i la pedagogia.La biodinàmica recupera antigues tradicions agronòmiques assentades en el coneixement de l’astrologia i dona una visió global que ajuda a comprendre algunes relaciones no explicades en altres àmbits del coneixement agrari". Penso que és una filosofia, una manera de pensar i treballar, com la filosofia ancestral de sembrar les patates quan hi ha lluna minvant...

Unknown ha dit...

Yo no considero que esta etiqueta engañe a nadie, pues en ningun sitio se lee de produccion ecologica.
En la etiqueta solo figura como biodinamica, y como bien se ha dicho , la biodinamica es un sistema con unos metodos de trabajo diferentes, que se adaptan, al paso de las contelaciones. Es un metodo de trabajo como otro cualquiera, en el cual estan proibidos los quimicos de sintesis. Es lo mas parecido a la apicultura ecologica.
No creo oportuno criticar sus metodos, sino que deberiamos a los que realmente nos interesan las abejas, estudiarlo y poder ver su viavilidad.
por otro lado decir que el ccpae, indica unas tecnicas y lugares donde tener las colmenas para que ellos te certifiquen, en nuestro pais se esta vendiendo mucha miel ecologica que viene de italia, que a su vez viene de rumania, y en cada pais tienen una legislacion mas o menos restrictiva, y estan etiquetadas como ecologicas. seria interesante poder realizar un estudio analitico de dichas mieles de fuera y de dentro del territorio, con certificacion y compararla con las mieles sin certificacion, biodinamicas y convencionales, ESTOY SEGURO QUE NOS LLEVARIAMOS LAS MANOS A LA CABEZA CON MAS DE UNA DE ESTAS MIELES.

Jordi ha dit...

Ben volguts senyors del Blog :

En vistes de com ha anat augmentant la presió que he rebut últimament , he decidit treure l'anunci d'apicultura biodinàmica de les meves etiquetes.

Jo no sabia que era indispensable estar donat d'alta a la CCPAE per practicar l'apicultura biodinàmica.

Per tant, demano disculpes per si he pogut causar confusió entre els meus consumidors.

El motiu principal per part meva, era fomentar aquets coneixements i .per tant, que la apicultura tingués una alternativa més per lluitar contra la desaparició

d'aquesta espècie.