26 de gener 2011

INSECTES, UN MODEL GUANYADOR

Els insectes són els animals més abundants del planeta i els més diferents respecte a la resta, fruit de les seves adaptacions evolutives. Més del 80% dels animals són insectes, amb fòssils datats amb més de 350 milions d’anys d’antiguitat, tot i que no fou fins fa uns 250 milions d’anys que aquests organismes van escampar-se per tota la Terra.

Avui dia els insectes dominen els ecosistemes, amb una gran diversitat de formes, colors, consistències i mides. En general els insectes són de vida lliure, caçadors o recol·lectors, intervenint en les xarxes alimentàries com a productors o consumidors, tot i que alguns també poden ser formes paràsites o vectors de malalties. Altres insectes són socials i viuen formant grans comunitats, com ara les formigues, les abelles, els tèrmits i les vespes.
 


Els primers insectes colonitzaren els continents ocupant els boscos més humits, ja que mantenien encara un fort lligam amb l’aigua. Les posteriors adaptacions morfològiques i fisiològiques els van permetre ocupar qualsevol dels ecosistemes terrestres. Cada espècie d’insecte ha establert una relació especial amb el seu hàbitat, adoptant diferents estratègies per competir amb les oscil·lacions tèrmiques, el grau d’humitat, la disponibilitat de llum i d’aliment, així com les seves relacions amb la resta d’animals.


Alguns insectes s’han especialitzat en la parasitació d’altres animals, fins i tot d’altres insectes, adaptant el seus apèndixs i òrgans per una eficaç alimentació i reproducció. D’altres han desenvolupat mecanismes per protegir-se, practicant la tanatosi, o sigui la immobilització corporal per aparentar ser un cadàver, o confondre els seus enemics o preses, acompanyada en molts casos d’unes cobertes de camuflatge o d’un canvi de color que anomenen mimetisme. La locomoció aquàtica i aèria ha facilitat les onades migratòries dels insectes, afavorint la seva enorme dispersió, la capacitat d’orientació i de comunicació que tenen aquests animals amb un sistema nerviós tan petit.

Autor: Manual de la Vida de les Abelles